4 strategieën om jouw impact te verbeteren

Alles draait om relatie.

In het langste onderzoek naar geluk dat ooit is gedaan – over een periode van meer dan 80 jaar – heeft Robert Waldinger ontdekt dat de sleutel tot een vervuld leven de kwaliteit van onze relaties is.

En toch is een relatie hebben vaak een uitdaging. Het maken van aannames, dingen persoonlijk opvatten, je beledigd voelen – om er maar een paar te noemen – liggen op de loer om het drama aan te wakkeren. We willen allemaal vrede, een gevoel van verbondenheid en erbij horen. Ondanks alle tegenspoed in de wereld is dit wat mensen echt willen in hun hart.

Dus waar moeten we beginnen? Bewustwording en werken aan de relatie met onszelf en met de mensen om ons heen. Persoonlijke ontwikkeling.

In zijn boek ‘De Vier Overeenkomsten‘ schrijft Don Miguel Ruiz over de vier sleutelprincipes die je direct kunt toepassen in het dagelijks leven. Het boek wordt vaak een levensveranderend boek genoemd, waarvan de ideeën afkomstig zijn uit de oude Tolteekse wijsheid van de inheemse bevolking van Zuid-Mexico. Het biedt een inspirerende levenscode, een model voor persoonlijke ontwikkeling en een sjabloon voor persoonlijke ontwikkeling, gedrag, communicatie en relaties.

Strategie 1
Wees onberispelijk met je Woord

Spreek met integriteit. Zeg alleen wat je bedoelt. Vermijd het gebruik van je woorden om negatief tegen jezelf te spreken of over anderen te roddelen. Zet de kracht van je woorden in om waarachtig te zijn en verbinding in de wereld te brengen.

Strategie 2
Neem niets persoonlijk

Niets wat andere mensen doen is vanwege jou. Wat anderen zeggen en doen is een projectie van hun eigen realiteit en hun eigen dromen. Wanneer je immuun wordt voor de meningen en acties van anderen, zul je niet langer het slachtoffer zijn van onnodig lijden.

Strategie 3
Aannames checken

Vind de moed om vragen te stellen en zeggen wat je echt vindt. Communiceer zo duidelijk mogelijk met anderen om misverstanden, verdriet en drama te voorkomen. Met slechts deze ene strategie kun je je leven volledig transformeren.

Strategie 4
Doe altijd je best

Je best gaat van moment tot moment anderen; het zal anders zijn als je bijvoorbeeld gezond bent in tegenstelling tot ziek. Onder elke omstandigheid doe je gewoon je best en voorkom je zelfveroordeling en spijt.

Oke. Wees nu eerlijk … hoeveel van deze strategieën gebruik je momenteel? Wil je een stok achter de deur om werkelijk in beweging te komen?  

Als je niet de tijd hebt (of de tijd neemt) om na te denken en vooruitgang te boeken … misschien is dit wel het perfecte moment om te worden gecoacht – en getuige te zijn van de veranderingen die je wilt aanbrengen in je persoonlijke en professionele leven.

Author

Picture of Marijne van den Kieboom

Marijne van den Kieboom

Executive Coach, Leiderschapstrainer en Psycholoog. Ik empower missie-gedreven organisaties en leiders, zoals jij.
nl_NLNederlands