Bookshelve

Photo by Jessica Ruscello on Unsplash

Op de boekenplank

Sommige boeken* die ik deel zijn affiliate links. Als jij een boek koopt via deze link, kost jou dat niks extras maar ik krijg een kleine incentive door deze met jou te delen.

Ongeacht of de boeken een affiliate link bevatten of niet, elk van deze boeken vind ik zelf fantastisch. Ik gebruik ze dan ook regelmatig in mijn werk met klanten.

 

Filosofische gids voor het stellen van goede vragen

In een tijd waarin iedereen door elkaar roeptoetert en meningen al snel dezelfde waarde als feiten krijgen, is de verbinding vaak ver te zoeken. We proberen de ander eerder te overtuigen van ons gelijk dan dat we samen op zoek gaan naar wezenlijke antwoorden. Veel van onze gesprekken hebben daardoor meer weg van een debat dan van een dialoog. We praten liever dan dat we luisteren, voor vragen stellen hebben we geen tijd. En toegeven iets niet te weten is al helemaal geen optie. Hoe mooi zou het zijn als je op elk moment en in iedere situatie weet hoe je precies díé vraag stelt die leidt tot een goed gesprek?

Elke Wiss (2020)

The Long View

Some Thoughts About One of Life's Most Important Lessons

Most people overestimate what they can do in a day, and underestimate what they can do in a month. We overestimate what we can do in a year, and underestimate what we can accomplish in a decade.” This quote has been attributed to everyone from Marcus Aurelius to Bill Gates and Anthony Robbins.

Matthew Kelly (2014)

*alleen in het engels

 

10 lessen voor een scherpe en relaxte mindset

Sporters doen het ook, die visualiseren wat hun doelen zijn. Die zien het voor zich. Die beginnen met het einde in gedachte. En stap voor stap redeneren ze terug, hoe hard ze zich moeten afzetten, waar ze gaan inhouden, hoe ze hun energie managen en nog belangrijker hoe ze hun mindset in de juiste stand krijgen. Deze mindset kun je trainen en het helpt je:

  • – richting te geven aan je leven
  • – actie te ondernemen
  • – te accepteren waar je geen invloed op hebt

 

Mark Tuitert (2021)

 

Wie succesvol wil worden, in zijn werk, maar ook in de omgang met vrienden en familie, moet weten wat hij wil en wat hij voor anderen kan betekenen. Covey ging te rade bij de grote denkers over geluk, tevredenheid, zingeving en spiritualiteit.

Stephen Covey (2008)

De eenvoudige en leuke manier om je gedrag te veranderen.

Kleine veranderingen, groot resultaat. Je leven verbeteren is véél makkelijker dan je denkt. Of je nu wilt afvallen, meer wilt slapen of wilt werken aan je werk-privébalans: het geheim is om klein te beginnen. Focus niet op dat ene moeilijke ding, maar op wat je mákkelijk kan veranderen; concentreer je op wat je wilt doen, niet op wat je móét doen.

B.J. Fogg (2021)

De RET gaat er van uit dat het vaak niet de situaties zijn die je op een bepaalde manier laten voelen, maar je interpretaties van de situatie. Gedachten en emoties die flexibel en productief functioneren in de weg staan, kunnen zo worden veranderd dat ze niet meer blokkeren. Aan de hand van veel oefeningen en opdrachten leert u uw irrationele gedachten op te sporen en te analyseren.

Albert Ellis (2004)

Improvisatie en theater

Sinds de jaren zestig leidt Keith Johnstone het werk over improvisatie in theater, scholen en universiteiten. Zijn unieke ideeën, uiteengezet in de klassieke tekst, Impro, zijn nu overgenomen door beoefenaars over de hele wereld. Impro for Storytellers bouwt voort op en breidt het baanbrekende eerdere werk uit. Keith’s technieken zijn gespecialiseerd in het vrijgeven van het potentieel van een individu binnen de context van groepswerk. Hij werd berucht als de acteercoach die zou roepen: ‘Wees saaier!’ en ‘Niet concentreren!’. Keith Johnstone is een inspirerende leraar en schrijver, en Impro for Storytellers zal een levenslange studie van menselijke interactie aanmoedigen.

Keith Johnstone (1999)

Evolutie van macht naar kracht

Er is meer nodig om als leider en als mens je potentieel volledig te benutten. Dat bereik je door lichaam en geest te laten samenwerken. Recent onderzoek uit de neurowetenschappen en de psychologie laat zien dat hoe we zitten en staan onze manier van denken, voelen en spreken beïnvloedt. Als het lichaam zo’n invloed heeft op hoe we functioneren, kunnen we het ook bewust inzetten om meer te bereiken met meer gemak.

In De verborgen dimensie van leiderschap volg je het pad van de zachtmoedige krijger. Deze methode is geworteld in mindfulness, oosterse vechtkunst, leadership embodiment en technieken uit de topsport. De praktische en krachtige oefeningen stemmen lichaam en geest op elkaar af en helpen je optimaal te functioneren, ook in uitdagende situaties. Je leert bijvoorbeeld hoe je in het hier en nu binnen enkele seconden kunt herstellen van stress naar flow.

Anouk Brack (2017)

 

Traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie

De tijger ontwaakt biedt een nieuwe en hoopvolle visie op trauma. Het beschouwt het menselijke dier als een uniek wezen, dat van nature een instinctief vermogen bezit. Het stelt en beantwoordt een intrigerende vraag: waarom worden dieren in het wild, hoewel routinematig bedreigd, zelden getraumatiseerd? Door de dynamiek te begrijpen die wilde dieren vrijwel immuun maakt voor traumatische symptomen, wordt het mysterie van menselijk trauma onthuld.


De tijger ontwaakt
 normaliseert de symptomen van trauma en de stappen die nodig zijn om ze te genezen. Mensen zijn vaak getraumatiseerd door schijnbaar gewone ervaringen. De lezer wordt meegenomen op een rondleiding langs de subtiele, maar krachtige impulsen die onze reacties op overweldigende levensgebeurtenissen bepalen. Om dit te doen, maakt het boek gebruik van een reeks oefeningen die ons helpen ons te concentreren op lichamelijke gewaarwordingen. Door een verhoogd bewustzijn van deze sensaties kan trauma worden genezen.

Peter Levine (2007)

The Networking Survival Guide

Get the Success You Want By Tapping Into the People You Know

Het boek is op de Amerikaanse leest geschreven. Vertaal je de voorbeelden naar de Nederlandse netwerkomgeving dan houd je ruim voldoende handvatten over om het boek als een netwerken overlevingsgids te kunnen gebruiken

Diane Darling (2003)

*alleen in het engels

 

Netwerken werkt

Op weg naar de baan die je wilt

Netwerken werkt is een praktisch boek dat je op weg helpt om werk te vinden dat echt bij je past. Aan de hand van veel voorbeelden en oefeningen bereid je je netwerkcampagne voor.

En voor je het weet ben je druk aan het netwerken, want… netwerken is een werkwoord.

Rob van Eeden (2015)

TalentBranding voor een succesvolle carriere

Volgens de schrijvers is de essentie van TalentBranding dat je jezelf als professional krachtig en authentiek weet te onderscheiden. Iets wat je zeker helpt bij het netwerken. Zoals de titel al zegt ligt de focus in dit boek op wie je bent. Weten wie wat je merkwaarden zijn en deze op de juiste manier weten te communiceren.

Huub van Zwieten en Mark van de Grift (2009)

Lessen voor organisaties en de politiek

Hoogleraren Janka Stoker en Harry Garretsen beschrijven in ‘Goede leiders in onzekere tijden’ hoe leiders en hun volgers, zowel in organisaties als in de politiek, omgaan met deze onzekere tijden en wat dit zegt over goed leiderschap. Dit boek laat zien wat een crisis doet met het gedrag van leiders en waarom onzekere tijden om ander leiderschap vraagt. De auteurs eindigen met zes adviezen die leiders én volgers houvast bieden.

Janka Stoker & Harry Garretsen (2022)

Leven in vrijheid

In De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.

Edith Eva Eger (2018)

Van angst en twijfel naar vertrouwen en acties

We leven in een tijdperk dat wordt geregeerd door angst. Angst om te falen, om iets te missen, angst voor verandering, de toekomst. Met haar eenvoudige, maar diepgaande advies helpt Susan Jeffers mensen hun angsten te overwinnen, om zo van verlamming en besluiteloosheid naar kracht, energie, enthousiasme en actie te gaan. Dit is de Nederlandse editie van de bestseller die wereldwijd meer dan 4 miljoen keer over de toonbank ging.

Susan Jeffers PhD (2022)

Lees de geheime tekens en maak een betere indruk Als jij uit andere mensen geen wijs wordt of als je wilt dat mensen anders op je reageren, is inzicht in lichaamstaal een must. In dit boek ontdek je hoe het lichaam laat weten wat mensen echt bedoelen en hoe je een positieve indruk kunt maken door je gebaren en uitdrukkingen.

Elizabeth Kuhnke (2009)

Een FBI-agent onthult de geheimen van lichaamstaal

In deze praktijkgerichte gids laat Joe Navarro, FBI-agent en erkend expert op het gebied van non verbale communicatie, zien hoe iemands lichaamstaal is te ‘lezen’

Joe Navarro (2014)

De geheimen van non-verbale communicatie

Weten wat anderen denken

In dit boek bewijst Marc Salem, mentalist en autoriteit op het gebied van non-verbale communicatie, dat ieder van ons de mentale vermogens bezit om te achterhalen wat anderen denken. Door bepaalde vaardigheden, zoals uw observatievermogen en intuïtie, verder te ontwikkelen leert u de verborgen boodschap achter elke conversatie, onderhandeling of interactie ontcijferen.

Marc Salem (2009)

In Vier Stappen Naar Harmonie Met Onszelf En De Ander

Dit is verreweg mijn favoriete boek over vergeving. Aartsbisschop Desmond Tutu heeft uit de eerste hand kennis en ervaring met de behoefte van mensen om grote wandaden te vergeven. Hij was voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie na de apartheid in Zuid-Afrika.

Aartsbisschop Desmond Tutu (2015)

Radical Forgiveness

A Revolutionary Five-Stage Process to Heal Relationships, Let Go of Anger and Blame, Find Peace in Any Situation

Vergeving wordt in dit boek op een niet-traditionele manier benaderd; vanuit de vraag waarom je deze ervaring had en wat de les is die je eruit kan trekken. Dit boek bevat werkbladen waarmee je specifieke kwesties kunt doorwerken waarover je iemand moet vergeven. Colin Tipping (2009) *alleen in het engels

Wijsheid van de Tolteken

Don Miguel Ruiz (2016)

Om haar coachingspraktijk tot leven te brengen, deelt Catherine Sandler talrijke voorbeelden van haar cliëntenwerk, waaronder drie uitgebreide casestudies. Ze beschrijft precies wat ze doet bij het coachen, en waarom, en legt stap voor stap uit hoe psychodynamische concepten haar praktijk beïnvloeden.

Catherine Sandler (2011)

*alleen in het engels

Peltier beschrijft verschillende belangrijke psychologische theorieën en hoe deze effectief te vertalen in coaching strategieën; essentiële zakelijke lessen in leiderschap, marketing, en het bedrijfsstandpunt samen met vocabulaire voor de therapeut; de uitdagingen waarmee vrouwen als managers en leidinggevenden worden geconfronteerd en effectieve coaching methoden om met hen te werken; en lessen van succesvolle atletiekcoaches die kunnen worden geïntegreerd in consulting vaardigheden. Deze editie bevat vier nieuwe hoofdstukken, waarvan er één de psychopathologie beschrijft waarmee coaches te maken kunnen krijgen.

Bruce Peltier (2009)

*alleen in het engels

Het executive coachen van leiderschapsteams wordt vanuit een drietal perspectieven belicht: wat maakt executive coaching anders dan ‘gewone’ coaching; methoden en technieken voor de executive coach bij het werken met leiderschapsteams en ten slotte de executive coach zelf.

Yvonne Burger, Mieke Reidinga (2020)

Waarom ontwikkelen we gewoontes? En hoe kunnen we ze veranderen? We kunnen altijd veranderen. In The Power of Habit, de bekroonde New York Times business verslaggever Charles Duhigg vertaalt cutting-edge gedragswetenschap in praktische zelfverbetering actie, het distilleren van geavanceerde neurowetenschappen in fascinerende verhalen van transformatie.

Charles Duhigg (2013)

nl_NLNederlands