Mijn top 20 boeken over Executive coaching

Wie bewonder jij en vraag jij om advies?

Gooi eens een balletje op naar die persoon. Zo vroeg ik laatst tips aan een paar zeer gerespecteerde collega executive coaches. Boeken tips.

Ik vroeg ‘Wat zijn voor jou 3 essentiële boeken als het gaat om executive coaching? Wat zijn onmisbare boeken, die aan de basis staan van ons vak?

De antwoorden waren verfrissend! En zeer uiteenlopend. Wat opvallend en verrassend is, is dat de kennis van een executive coach in de breedte en de diepte gaat.

Ik heb de boeken in de lijst hieronder gezet, veel plezier!

Sommige boeken* die ik deel zijn affiliate links. Als jij een boek koopt via deze link, kost jou dat niks extras maar ik krijg een kleine incentive door deze met jou te delen.

Ongeacht of de boeken een affiliate link bevatten of niet, elk van deze boeken vind ik zelf fantastisch. Ik gebruik ze dan ook regelmatig in mijn werk met klanten.

 

Spiegel aan de Top*

Yvonne Burgers
Aan de hand van interviews destilleert de auteur de mores aan de top, vraagstukken van de executive en over de ambacht, de kunstjes en kunde van de executive coach.

Trauma Sporen*

Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen

Bessel van der Kolk

Dit boek legt uit hoe stress letterlijk de bedrading van onze hersenen verandert- met name in de gebieden die in dienst staan van het ervaren van plezier, betrokkenheid, controle en vertrouwen. Gebaseerd op het reguleren en synchroniseren van lichaam en geest, door het inzetten van oa. neurofeedback en lichaamsgerichte oefeningen toont hij mogelijkheden voor herstel, die de weg kunnen bereiden naar een evenwichtig leven.

Strategisch Coachen*

Maarten Kouwenhoven
In dit boek wordt duidelijk hoe de lezer het beste kan halen uit zichzelf, uit anderen of uit een team, afdeling of bedrijf. Voor een strategie is kennis nodig in de vorm van een theorie, een methodiek en procedures. Een greep uit de onderwerpen: de Transactionele Analyse, de systeemtheorie, een aantal methodieken, coachen van herstelgedrag, taak- en welzijnsgericht coachen, coachen van teams en coachen van lastige lieden.

Therapeutische Toepassingen van de Polyvagaaltheorie*

De kracht van veiligheid in diverse therapievormen

Stephen Porges, Deb Dana
De inzichten die de bevlogen therapeuten in dit boek bieden, vormen een toegankelijke opstap voor alle professionals die overwegen om de polyvagaaltheorie ook in hun werk op te nemen.

Liefde Boven Angst*

Erik de Haan
Casussen uit de praktijk opgetekend door de auteur.

Tricky Coaching*

Difficult Cases In Leadership Coaching

Konstantin Korotov, Elizabeth Florent-Treacy, Manfred Kets De Vries, Andreas Bernhardt
Casussen geschreven door ervaren leiderschap- en executive coaches van over de hele wereld. Dit project exploreert de meest uitdagende situaties waarmee leiders in de praktijk mee te maken krijgen

De Sjamaan en de Manager*

Sven Goedbloed
Sven Goedbloed deelt elf principes van natuurlijk leiderschap die hij ontdekte tijdens zijn persoonlijke zoektocht in het sjamanisme.

Critical Moments in Executive Coaching*

Erik de Haan
Een compleet handboek dat voor het eerst toegang geeft tot een wereldwijde kwalitatieve onderzoeksbasis op het gebied van executive coaching.

Persoonlijksheidproblematiek in Executive Coaching*

Inzicht in 8 complexe persoonlijkheden

Manfred Kets de Vries
De nodige inzichten in verschillende persoonlijkheden om beter inzicht te hebben op verschillende executives die niet alleen hun organisatie, maar ook anderen schade berokkenen.

Reflective Leadership*

Rhian Last, Sue Lillyman
Reflectief leiderschap is van fundamenteel belang om als professional veilige en effectieve gezondheidszorg te kunnen bieden om de veerkracht van individuen, teams en organisaties te vergroten.

De Polyvagaal Theorie in Therapie - Basisboek*

Het ritme van regulatie

Deb Dana
Waarin de polyvagaaltheorie praktische tools geeft om de overlevingsrespons af te remmen, zodat sociale betrokkenheid mogelijk wordt

The Evolving Self

Robert Kegan
The Evolving Self richt zich op de meest basale en universele psychologische problemen – de poging van het individu om zin te geven aan ervaringen, om betekenis te geven aan het leven.

Self-Determination Theory*

Basic Psychological Needs in Motivation, Development, and Wellness

Richard Ryan, Edward Deci
Verreweg de meest populaire theorie over motivatie is de zelfdeterminatie Self Determination Theory. De intrinsieke motivatie kan je verhogen als je weten in te spelen op drie psychologische basisbehoeften: 1. Autonomie, 2. Gevoel van competentie, 3. Relatie, sociale verbondenheid.

Mastering Leadership*

Robert Anderson, William Adams
Dit boek biedt een geïntegreerd raamwerk voor breakthrough prestaties en buitengewone bedrijfsresultaten. Een systemische aanpak voor het ontwikkelen van uw senior leiders en het leiderschapssysteem van uw organisatie

Positive Intelligence*

Shirzad Chamine
Zijn baanbrekende onderzoek legt tien goed gecamoufleerde mentale saboteurs bloot.Shirzad vertelt veel van hun opmerkelijke verhalen en laat zien hoe ook jij concrete stappen kunt nemen om de enorme, onaangesproken krachten van je geest te ontketenen.

The Big Leap*

Conquer Your Hidden Fear and Take Life to the Next Level

Gay Hendricks

Gay Hendricks, een belangrijke stem op het gebied van relatietransformatie en lichaam-geest therapieën, ontwikkelde deze methoden in de afgelopen dertig jaar door nauw samen te werken met meer dan duizend buitengewone presteerders in het bedrijfsleven en de kunsten.

Essentialism*

Greg McKweon
Essentialisme is een systematische discipline om te onderscheiden wat absoluut essentieel is en vervolgens alles te elimineren wat dat niet is, zodat we de hoogst mogelijke bijdrage kunnen leveren aan de dingen die er echt toe doen.

Executive Coaching for Results

Brian Q Underhill
Dit boek is geen “hoe-te-coachen-boek”, maar eerder een uitgebreide gids over hoe coaching strategisch kan worden ingezet om de ontwikkeling van talent te maximaliseren en de impact van coaching te koppelen aan resultaten.

The Speed of Trust*

The one thing that changes everything

Stephen R. Covey
Volgens Stephen M.R. Covey is vertrouwen de basis van de economie in de 21e eeuw, maar de kracht hiervan wordt over het algemeen onderschat en verkeerd begrepen. Covey laat zien hoe u anderen tot direct vertrouwen kunt inspireren.

What Got You Here Won’t Get You There*

Marshall Goldsmith
Doorbreken van hardnekkige patronen – het enige dat in de weg staat tussen u en de plaats waar u wilt zijn. Het zou zelfs precies de eigenschap kunnen zijn – zoals altijd willen winnen – die u heeft gebracht waar u nu bent, maar waarmee u niet verder komt.
Picture of Marijne van den Kieboom

Marijne van den Kieboom

Executive Coach, Leiderschapstrainer en Psycholoog. Ik empower missie-gedreven organisaties en leiders, zoals jij.
nl_NLNederlands