Fase 4 van teamontwikkeling: Performing, gedeelde visie leidt tot succes

Dit is de vijfde blog in de serie teamontwikkeling. Dit keer gaan we het hebben over de vierde en laatste fase van het Tuckman-model voor teamontwikkeling: performing.

In de eerste fase van teamontwikkeling, vorming, komen de mensen voor het eerst samen in een team. Ze moeten elkaar nog leren kennen en zijn hun posities ten opzichte van elkaar aan het definiëren.

In de tweede fase, storming, wil het team weten wat ze gaan en hoe ze dit gaan doen. Er ontstaan conflicten en discussies.

In de derde fase, norming, is het team sterker uit de conflicten gekomen.

De performingsfase in teamontwikkeling

Na alle perikelen ben je dan eindelijk aangekomen in de vierde en laatste fase van teamontwikkeling: performing.

Het team loopt op rolletjes. Jouw verantwoordelijkheden als leidinggevende veranderen naar het behouden van dit momentum. Je richt je op het optimaliseren van het potentieel van het team.  

Wat er van jou als leider nodig als jouw team lekker loopt?

Als leidinggevende ben je dienend en vooral meer op de achtergrond. In deze fase is het de kunst van het loslaten en vertrouwen op het zelfredzaamheid van het team, Als leidinggevende doe je proces- en inhoudelijke interventies om nieuwe perspectieven te kunnen aanbieden en het team aan het denken te zetten op het gebied van innovatie en groei.

Als leidinggevende vier je individuele- en teamprestaties, je bevordert een cultuur van leren, zoals het helpen stellen van nieuwe teamnormen en -doelen en het stimuleren van een groeimindset. 

Welke werkvormen pas je toe in de performingsfase?

Tips voor jou als leidinggevende om een groeimindset bij je team te bevorderen:

  1. Geef zelf het goede voorbeeld
  2. Werk met groeigerichte doelstellingen die inspireren
  3. Steek individuele gesprekken in op groei
  4. Stel vragen in op groei, niet op belemmeringen

In het executive coaching traject zul je casussen inbrengen die gaan over innovatie binnen je team, hoe je groeigebieden kan identificeren en hoe je teamstrategieën kan helpen verfijnen.

Bekijk hier de TED Talk van Carol Dweck over het ontwikkelen van een groeimindset.

Hoe kan executive coaching jou helpen als leidinggevende?

Tijdens alle 4 de fases kan executive coaching jou als leidinggevende ondersteunen. Het biedt je handvatten om een vertrouwelijke omgeving te creëren, je aanpak te monitoren en te evalueren, input en inspiratie te krijgen en waar nodig, aanpassingen te doen.

De meerwaarde van executive coaching zit ‘m in dat je je communicatievaardigheden verbetert, het verhoogt je emotionele intelligentie en vergroot je flexibiliteit in het omgaan met veranderende teamdynamieken.

Uiteindelijk kan executive coaching jou als leidinggevende de middelen aanreiken, die je nodig hebt om je team naar succes te leiden, te inspireren en aan te moedigen, terwijl jouw team een cultuur van uitmuntendheid en ontwikkeling cultiveert.

Nieuwsgierig? Wil je meer weten wat een executive coaching programma op maat voor jou zou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Marijne van den Kieboom

Marijne van den Kieboom

Executive Coach, Leiderschapstrainer en Psycholoog. Ik empower missie-gedreven organisaties en leiders, zoals jij.
nl_NLNederlands