Fase 1 van teamontwikkeling: vorming, een positieve start

Dit is de tweede blog in de serie teamontwikkeling. Dit keer gaan we het hebben over de eerste fase van het Tuckman-model voor teamontwikkeling: vorming.

De vormingsfase in teamontwikkeling

Dit is de beginfase wanneer mensen samenkomen, meestal optimistisch en voorzichtig hun posities en rollen verkennen.

De start is gemaakt. Er wordt een grapje gemaakt. Het ijs is gebroken. In termen van teamontwikkeling zit zo’n groep in fase 1 ‘Vorming’. Mensen gaan zich vrijer voelen en zich meer openlijk uitspreken. Er wordt al snel duidelijk wie het voortouw neemt, wie wat stiller is, de luis-in-de-pels en wie de grapjas is. Als leider is het belangrijk om in deze fase de kaders te stellen, gedragscodes af te spreken en veiligheid te bieden.

Wat er van jou als leider nodig is in de communicatie?

Als leidinggevende help je bij het definiëren van het doel van het team, het afstemmen van individuele capaciteiten op collectieve doelen en het vaststellen van een duidelijke visie.

Als leidinggevende is het belangrijk om in fase 1 de communicatie tussen teamleden te stimuleren. Zoals het geven en ontvangen van feedback en stimuleren van actief naar elkaar luisteren, in plaats van luisteren om te reageren (met voornamelijk je eigen mening). 

Als executive coach faciliteer ik in het ontdekken van de verschillende leiderschapsstijlen, om aan de eisen van het team te voldoen. De nadruk van fase 1 ‘Vorming’ is het bevorderen van een omgeving van vertrouwen en het aanmoedigen van open communicatie.

Welke werkvormen pas je toe in de vormingsfase?

Hoe bevorder je een omgeving van vertrouwen en het aanmoedigen van een open communicatie? Zie de teamdynamiek als een ijsberg; boven het wateroppervlakte geef je als leider duidelijkheid over kaders, rollen en verwachtingen. Op de onderstroom heb je in deze fase te maken met individuele denkpatronen als: ‘ik doe wat er van me gevraagd wordt en dat is genoeg, alles kan tegen me gebruikt worden en de leidinggevende is uiteindelijk verantwoordelijk.

Om je hierbij te helpen, heb ik meerdere tools ontwikkeld die dieper ingaan op feedback en luisteren. Tijdens  executive coaching bespreken we en passen we de vaardigheden toe die ondersteunend zijn in de eerste vormingsfase van een team.

Mocht je ze inzetten in een teambijeenkomst of delen met derden, dan zou ik het waarderen als je de bron vermeldt.

De volgende tools deel ik graag met je en kun je hier downloaden.

Download de hand-out feedback geven en ontvangen.

Download de hand-out 3 niveaus van luisteren.

Ben je benieuwd naar de volgende fase in teamontwikkeling, Storming? Lees dan snel verder.

Marijne van den Kieboom

Marijne van den Kieboom

Executive Coach, Leiderschapstrainer en Psycholoog. Ik empower missie-gedreven organisaties en leiders, zoals jij.
nl_NLNederlands