De 3 sleutels tot echt geluk … en geld is het niet …

In het langstlopende onderzoek van Harvard University kwamen de drie sleutels die leiden tot écht geluk.

Wie wil er nou niet gelukkig zijn? Wat betekent gelukkig zijn? Is geluk echt haalbaar of is het iets wat ons frustreert als we het nastreven?

Harvard-psycholoog Robert Waldinger heeft onderzoek gedaan naar wat werkelijk een mens geluk brengt of een gelukkig gevoel. Het onderzoek duurde maar liefst 75 jaar en er werden zo’n 700 mensen onderzocht op hun leefkwaliteit, sociale activiteiten en werksfeer.

Elke twee jaar werden ze geïnterviewd en om de vijf jaar werd hun gezondheid gemeten. En wat blijkt? Goede relaties houden ons gelukkiger en gezonder. Dit kunnen liefdesrelaties zijn, maar ook relaties met vrienden en familie.

Dus, wil jij meer geluk gaan ervaren in je leven, dan zijn dit de 3 sleutels tot echt geluk:

1. Hechte relaties

Dinner with friends

Het onderzoek van Robert Waldinger laat zien dat mensen die een hechtere band hebben met hun vrienden, familie en omgeving, gezonder en gelukkiger zouden zijn, dan hun minder sociale medemens. Ook leefden deze mensen langer, in tegenstelling tot de eenzamere mensen.

Eenzaamheid kan ook een gevoel zijn dat je in je eentje kan hebben, te midden van anderen. Het gaat om de verbinding kunnen voelen met jezelf en met anderen. Vandaar dat investeren in persoonlijke ontwikkeling een hechtere band met jezelf creëert. Bovendien heeft eenzaamheid een slechte invloed op je mentaal functioneren, je nachtrust en je algemene welzijn. Lees hier in mijn nieuwsbrief een simpele oefening om een betere band met jezelf te krijgen door negatieve patronen los te laten [insert link naar inschrijven nieuwsbrief].

2. Kwaliteit van relaties

Het gaat om de kwaliteit en niet de kwantiteit in relaties. Het gaat er niet om hoeveel vrienden je hebt of dat je familie elke week ziet of dat je al 30 jaar getrouwd bent.

Alleen het feit dat je zoveel relaties hebt is niet genoeg; het gaat om de kwaliteit van de relatie. Stel je voor dat je 30 jaar getrouwd bent, maar elkaar elke dag het leven zuur maakt of dat je familie vaak samenkomt maar dat er een onderliggende toxische dynamiek van jaloezie en afgunst is.

3 colleagues sitting at a table laughing

3. Tevredenheid over relaties

Uit het onderzoek leerde Robert Waldinger dat het niet de cholesterolcijfers van de mannen waren die voorspelden hoe ze oud zouden worden. Het was hun tevredenheid over hun relaties. De proefpersonen die op hun vijftigste het meest tevreden waren over hun relaties, waren het gezondst op hun tachtigste.

Volgens hoogleraar psychiatrie Jim van Os is de noodzaak van verbinding met elkaar van levensbelang: “De kwaliteit van onze relaties is het fundament van ons leven.” 

Man with thumbs up

Met goede relaties bouwen we een buffer tegen de nadelen van het ouder worden. De mensen met de meest gelukkige relaties rapporteerde, na hun tachtigste, dat ze op de dagen waarop ze fysiek het meest leden, even gelukkig bleven. Maar de mensen in ongelukkige relaties meldden dat hun fysieke pijn, op dagen waarop die het ergst was, verhoogd werd door emotionele pijn.

In mijn nieuwsbrief beschrijf ik een oefening om te leren loslaten en weer de verbinding met jezelf en anderen te optimaliseren. Daarnaast deel ik in mijn nieuwsbrief weer een aantal boekentips die daarbij passen.

Gebrek aan verbinding is de ware crisis van deze tijd. Hoe kan jij je meer verbinden met jezelf? Beter voor jezelf zorgen en milder zijn voor jezelf? En hoe kun je je kwalitatief beter gaan verbinden met anderen? Voor je eigen gezondheid en dat van de anderen.

In mijn boek Kom tot de Kern staat op bladzijde 46 en 47 een interessante oefening over het in kaart brengen van de kwaliteit van je relaties. Onderzoek zelf waar je staat in relatie tot anderen en is de plek die je wilt hebben? Hoe zou je willen hoe de verhoudingen zijn en wat moet daarvoor gebeuren. Op die manier kun je inzichtelijk maken wat je concreet zou willen doen om je kwaliteit van relaties te verbeteren.

Marijne with book

Mooie feestdagen gewenst vol verbinding en liefde.

Voor jezelf en anderen.

Zie ook deze link naar 12 minuten Tedtalk van Robert Waldinger ‘What makes a good life lessons from the longest study on happiness’.

Author

Picture of Marijne van den Kieboom

Marijne van den Kieboom

Executive Coach, Leiderschapstrainer en Psycholoog. Ik empower missie-gedreven organisaties en leiders, zoals jij.
nl_NLNederlands