9 voordelen van EMDR in executive coaching

Je kent wel de knie-reflex. Als je met een hamer op je knie slaat, schiet deze omhoog. Als je onder druk kun je automatisch gedrag gaan vertonen. Je schiet in een reactie, voordat je je er bewust van bent.

In de snelle wereld van leidinggeven kan de druk om topprestaties te leveren overweldigend zijn. Terwijl je als leider of executive je door de complexiteit van besluitvorming, teammanagement en strategische planning worstelt, kan de tol op mentale en emotionele welzijn aanzienlijk zijn. 

Soms drukt het op oude zere plekken of kun je soms wel spreken van oude trauma’s. EMDR kan de juiste interventie zijn om oude ingesleten overtuigingen en patronen bij de kern aan te pakken. In dit blog leg ik uit wat EMDR is en wat het voor je kan doen.

Hoe werkt EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een baanbrekende therapeutische benadering die zijn oorsprong in traumaverwerking heeft overstegen en nu een waardevolle interventie is in mijn executive coaching. Deze psychotherapietechniek werd in eerste instantie ontwikkeld door Francine Shapiro, om de symptomen van trauma en posttraumatische stressstoornis (PTSS) te verlichten. 

Het kenmerk van EMDR is het gebruik van oogbewegingen, waarbij de therapeut het werkgeheugen van de cliënt belast. De cliënt volgt met de ogen de handbewegingen van de therapeut, terwijl het beeld traumatische herinnering wordt opgeroepen.

Wil je hier meer over lezen? Lees dan mijn andere blog over EMDR.

eye
Movement
DESENSITIZATION
REPROCESSING

We hebben allemaal onze blauwe plekken en grote of kleine trauma’s. En deze zijn zeker aan te pakken, zodat de scherpe randjes van de ervaring afgaan.

Wil jij als executive aan de slag met EMDR om jouw eigen blauwe plekken aan te pakken? Dan lees je hieronder wat het je allemaal kan brengen.

De 9 voordelen van EMDR voor executives en leiders

Als je met mij een executive coachingsprogramma doorloopt, zijn er globaal 3 fasen waarin we samenwerken. Lees hier over de verschillende fasen en accenten in het coachingsprogramma.

De psychotherapietechniek EMDR kan als interventie worden ingezet om oude, diepgewortelde overtuigingen over jezelf bij de kern aan te pakken. Hieronder beschrijf ik 9 voordelen om als executive leider met EMDR aan de slag te gaan.

1. Stressvermindering en emotionele veerkracht

Als leidinggevende heb je vaak te maken met hoge niveaus van stress en intense emotionele druk. Door het verwerken van ervaringen uit het verleden die in je weg zitten en het aanpakken van eventuele emotionele triggers, word je als leiders beter in staat om met stress om te gaan en kalm te blijven onder druk. EMDR kan je helpen emotionele veerkracht te vergroten, waardoor de emotionele last die je draagt vermindert.

2. Verbeterde besluitvorming

Wil je objectievere en rationelere beslissingen kunnen nemen die zowel je organisatie als jezelf ten goede komen? Dan is het onderzoeken van je cognitieve vervormingen en vooroordelen en onopgeloste kwesties, een must. Je schoont als het ware je waarnemingsfilter op, lees bladzijde 128 van het boek Kom tot de Kern.

3. Verbeterde communicatievaardigheden

Effectief leiderschap valt of staat met sterke communicatieve vaardigheden. Door EMDR kan je communicatieproblemen en onzekerheden uit het verleden aanpakken, waardoor je betere relaties kunt opbouwen met je teams, collega’s en belanghebbenden. Verbeterde communicatie leidt tot beter teamwerk en samenwerking.

4. Conflict oplossing

Ook al zijn je communicatievaardigheden verbetert, conflicten zijn een onvermijdelijk onderdeel van leiderschap. Door EMDR wordt het interne conflict opgelost, wat helpt om externe conflicten met rust en overzicht aan te gaan. Een conflict kan namelijk een kans zijn om gezamenlijk er beter uit te komen en van elkaar te leren.

5. Verhoogd zelfbewustzijn

Alles is actie en reactie. Reflectie en zelfinzicht zijn essentieel voor persoonlijke groei. Door de onderliggende oorzaken van je gedrag en je reacties te begrijpen met EMDR, kun je de noodzakelijke aanpassingen doen in je effectiviteit als leider.

6. Verbeterde Leiderschap Aanwezigheid

Alles is actie en reactie. Reflectie en zelfinzicht zijn essentieel voor persoonlijke groei. Door de onderliggende oorzaken van je gedrag en je reacties te begrijpen met EMDR, kun je de noodzakelijke aanpassingen doen in je effectiviteit als leider.

7. Verhoogde Creativiteit en Innovatie

Door mentale en emotionele blokkades aan te pakken, bevrijdt EMDR je van zelfopgelegde beperkingen. Het bevordert creativiteit en innovatie. Je bent beter in staat om buiten de gebaande paden te denken, nieuwe mogelijkheden te zien en de organisatie naar groei te leiden.

8. Doelen bereiken

Onbewust creëer je steeds dezelfde ervaringen voor jezelf. Door barrières uit het verleden en negatieve overtuigingen aan te pakken, maak je als executive en leider de weg vrij om een duidelijker pad te zien om je doelen te bereiken.

9. Verbeterde balans tussen werk en privé

Zaken uit het verleden opruimen, zorgt voor rust en ruimte.  Door de onderliggende oorzaken van stress en angst aan te pakken, kun je een evenwicht vinden. Als leider of executive, en ook als ouder of partner straalt dit af op de mensen om je heen. Een voorbeeld dat inspirerend doorwerkt.

Terug naar de executive. Als je jezelf waardeloos vindt, kan het zijn dat je doorschiet in perfectionisme. Alles moet 100%. Dat geeft onnodig veel spanning, je vraagt moeilijk om hulp en delegeert niet of nauwelijks. Door EMDR als interventie toe te passen kan hij over de ervaring praten, zonder overspoeld te raken door emoties en ziet hij zichzelf meer als een krachtig persoon. Hij is achter zichzelf gaan staan en neemt meer afstand tot anderen; hij hoeft de gaten niet meer dicht te rijden om te compenseren voor zijn gevoel van waardeloos zijn.

Resultaat: de executive ervaart meer gevoel van vrijheid en voldoening, betere werk- en privébalans, meer overzicht en ontspanning in werk na het toepassen van EMDR in zijn executive coaching traject.

Door ervaringen uit het verleden, emotionele triggers en cognitieve vervormingen aan te pakken, helpt EMDR leidinggevenden:

  • stressbestendigheid te ontwikkelen
  • betere beslissingen te nemen
  • communicatievaardigheden te verbeteren

 

Uiteindelijk kan EMDR een krachtige tool zijn voor persoonlijke exponentiele groei. Zelfinzicht en verwerking op een diep niveau kan leiders in staat stellen om effectiever, zelfbewuster en emotioneel veerkrachtiger te worden in hun rol.

In de arena waarin de executive of leider zichzelf gespiegeld en uitgedaagd ziet, is het cruciaal om los te komen van oude pijnen en triggers.

The more tranquil a man becomes, the greater is his success, his influence, his power for good. Calmness of mind is one of the beautiful jewels of wisdom.

Picture of Marijne van den Kieboom

Marijne van den Kieboom

Executive Coach, Leiderschapstrainer en Psycholoog. Ik empower missie-gedreven organisaties en leiders, zoals jij.
nl_NLNederlands